Her legger vi fortløpende ut nye turmål i vårt nærområde.

Kom gjerne med tips og innspill til dine favoritt - turer. 

 

Har du forslag  til turer, send de inn her: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Les om flere flotte turer her: http://stavangerkajakk.no/index.php/en/turer/turer-2016

 

Husk kart og kompass(evt. gps) på dine turer. Kartskissene her er kun det, skisser og ikke beregnet til på padle etter.

 

Bruk gjerne vårt nye Skjærgårsdskart for å finne fram, her kan du og tegne inn dine egne turer.

Kartet er laget med støtte fra Sparebankstiftelsen SR - bank og som medlem kan du få dette til en rimelig pris(kr. 200,-).

 

Kart 

 

 


Hålandsvatnet - mellom Stavanger og Randaberg

 

Hålandsvatnet er et lite vann på grensen mellom Stavanger og Randaberg. Enkelt å komme til og god parkering er skiltet lags Kverneviksveien.

Her er det få meter ned til vannet og enkelt å sette ut kajakken.

 

Hålandsvatnet er en populær badeplass og det kan være mye folk her på sommerstid

 

Runde på Hålandsvatnet er ca 6,5 kilometer og det er litt stein noen steder langs land, som du bør være oppmerksom på når du padler.

 

Det er mye landsbruksområder rundt vannet og i perioder er vannet plaget av algeoppblomstring og da innføres det badeforbud.

 

Hålandsvatnet er et godt fiskevann med både røye og ørret, husk fiskekort hvis du vil prøve deg på litt fiske. Fiskekort får du her:

Fiskekort Hålandsvatnet

 

 

Halandsvannet

 


 

Tur fra Tananger til Solastranden

 

En tur i  litt mer eksponert forhold, så her må du vurdere nøye din egen kompetanse.

 

Start ved båthavna rett bortenfor Hummeren hotell. Her er det parkeringsplass og flytebrygge slik at du lett kommer deg av gårde. Gjennom havnebassenget og langs Melingsholmen, før du krysser over Risavika. (mye båttrafikk så her må du være obs).

 

Deretter kan du velge kursen videre, ut til Flatholmen og fyret der er et alternativ. Her kan det være vanskelig å komme på land men helt i sør finner du en skjermet vik som du kan bruke.

 

Turen videre sørøver rundt småholmer og skjør, litt grunt enkelte steder så her kan det bli litt sjø. Du nærmer deg fort Solastranden og her kan du gå i land akkurat hvor du vil. Hold avstand til surfere/kitere, nordenden av stranden er ofte veldig fredelig.

 

Returner langs land og du padler ganske skjermet langs Kolnes. Ta gjerne en pause på Hestholmen, her er det en nylig liten strand og du kan beundre den flotte brua som, kalt ”Hestfast” blant lokale.

 

Nå er du i et idustriområde og det ser du tydelig. Du krysser igjen Risavika før du er inne i havna. Det er vannslange og toaletter ved flytebryggene og på søndager kan du ta turen innom Kystkultursamlingen(http://kyst.serveren.no/hjem) eller Hummeren hotell.

Ca 7 kilometer hver vei, vær obs på at du nå er i ganske så eksponert farvann. Holder du langs land, er du ganske skjermet og kan komme deg i land flere steder.

 

Tananger Sola

 

 


 

Tur til Store Marøy

 

Dette er en av de mest bynære turene, med start ved klubbhuset i Sandvigå. Du padler over til Natvigs minde, langs Sølyst og Grasholmen, før du krysser under bybrua. Her er det mye båttrafikk, så vær ekstra oppmerksom. Du kan ta turen innom Ut i naturen, før du følger Storhaug fra sjøsiden. Forbi Tou scene og  Siriskjør og bort til Breivik båthavn, der det er fint å krysse over til Store Marøy.

 

Det er flere fine steder å gå i land, spesielt på nordsiden, der det er lett å trekke kajakken på land.

 

Store Marøy er en flott øy, som i dag skjøttes av Naturvernforbundet i Rogaland, som bla. har egen badebåt hit om sommeren. Du kan oppdage Store Marøy med smarttelefonen! Marøyløpa består av 7 poster som du kan finne fram til ved å gå inn på storemaroy.no. Masse bilder og spennende tekster om øyas natur- og kulturhistorie. Sjekk ut: http://storemaroy.no/

 

Opprinnelighar det vært kursted for alkoholikere, karantenestasjon for sau og det har vært drevet oppdrett av hare på øya, les mer om historien her: http://erlingjensen.net/Historie/maroy.htm

 

Returen kan du velge, tar du samme vei tilbake, er turen ca 10 kilometer totalt

 

 

Store Marøy

 

 

 


 

Langøy rundt - med start i Sandvigå

Dette er ofte en typisk onsdagstur, der pausen tas på østsiden av Langøy der det er tilrettelagt friområde, med toaletter m.m. Start via Pyntesundet, på østsiden av Steinsøy, Ormøy og Roaldsøy, før du krysser over til Langøy. Det kan være litt båttrafikk her, så følg godt med. 

 

Er det dårlig vær, kan de gamle oljetanken brukes for å holde seg tørr. Flytebrygge og greit å komme i land. Det kan ligge en del båter her men det er stor plass og fint å gå i land. Turen kan lett varieres og kan forkortes og forlenges etter hva du har lyst til.

Padle videre rundt Langøy og over til Lundsvågen, før returen går under Bjørnøybrua, forbi Kuvika og tilbake til Sandvigå.

Turen er ca 12 kilometer og det er mange flotte steder å gå i land

 

Langøy rundt

 

 

 


 

Usken rundt - en lang tur fra Sandvigå

Du kan starte ved klubbens lokaler i Sandvigå, og du padler langs Storhaug før du krysser over til Marøy, videre over til Usken og følger denne rundt til Uskekalven. Deretter padler du over til Kalvøy, langs Hellesøy og over til Lindøy. Rundt Lindøy og over til Vassøy(OBS mye båttrafikk i sundet her).

 

Fra Vassøy til Ormøy og Midtholmen før du følger Steinsøy, under Engøybrua og tilbake til Sandvigå. Turen er i overkant av 20 kilometer og du kan gjerne beregne dette som en god dagstur. Mange flotte plasser å gå i land og her er det bare å velge. Vær obs på båttrafikk når du krysser. 

 

Usken Rundt

 


Hafrsfjorden - der Norge ble samlet til et rike

Du kan starte mange ulike steder for å padle i Hafrsfjord, Møllebukta ved Sverd i stein, båthavna på Grannes, ved Ormen Lange på Sørnes eller ved rekeutsalget rett ved Hafrsfjord bru er noen av de lettest tilgjengelige stedene.

 

Du kan legge opp til korte eller lengre turer i skjermet farvann. Det er ca 20 kilometer "Hafrsfjord rundt". Det er en del båttrafikk men padler du langs land, er dette veldig greit og du treffer ofte på andre padlere her.

Prestøy er et flott turmål "midt" i fjorden. Les mer om Prestøy her: https://no.wikipedia.org/wiki/Prest%C3%B8y 

 

Hafrsfjord

 


 

Lutsivannet - et padleeldorado i Sandnes kommune

Kjør forbi Sandnes og i retning Hommersåk og så får du Lutsivannet på høyre side. Det består av flere vann som henger sammen med trange sund og kanaler og her finnes det utrolig mange flotte padlemuligheter. Rett før campingplassen ved Hogstad, finner du en litem parkeringplass og her er det fint å sette ut kajakker.

Du kan variere turen i det uendelige, enten du vil padle en kort treningsrunde eller du vil på tur over flere dager. Det er mange flotte steder du kan padle, bade, fiske(husk fiskekort) og sette opp telt.

 

Ved Fureneset er det tilrettelagt for å rullestolbrukere som vil ut i kajakk/kano

 

Du kan padle fra Kyllesvatnet, gjennom Lutsivannet, Forenesvatnet og Storavatnet.

 

Kart og mer informasjon finner du hos Sandnes kommune: Padlekart Lutsi/Ims

 

 

Lutsi


Hundvåg rundt - ca 11,5, km og turen tar ca 2 - 3 timer

En klassiker med start ved klubblokalene i Sandvigå. Du kan enten ta direkte over Byfjorden og via Pyntesundet og ta runden mot klokka, eller ta ut Byfjorden og med klokka. En fin treningsrunde som kan tas på et par timer, eller du kan velge å bruke hele dagen. Legg gjerne inn en pause underveis. Det er mange flotte strender og idylliske steder på denne runden og du passerer og tomta der vi skal bygge vårt nye klubbhus. Vær oppmerksom ved kryssing av Byfjorden og pass på båttrafikken underveis.

 

Fine steder å gå i land finner du ved de grønne ringene, men aller best er det jo om du finner dine egne favoritter.

 

 

Hundvag rundt

 

 

 


Vassøy Rundt

 

Vassøy er en en liten øy (0,73 km²) med i overkant av 700 innbyggere. Øya har ikke bruforbindelse og sånn sett er en tur ut med kajakk, en ypperlig måte å oppleve dette stedet på.

Vassøy hører til Storhaug bydel som ligger øst i Stavanger, og regnes som del av de såkalte «byøyene».  Trafikkmessig betjenes Vassøy i dag av ferje og diverse hurtigbåter

 

Padleturen ut går via Engøysundet, langs Steinsøy, Ormøy og mellom Midtholmen og Ormøy, før en krysser Vassøyfjorden. Vær obs på båttrafikk her.

På sydspissen av Vassøy er det et trangt sund, som du med litt forsiktighet, klarer å padle gjennom.

Da kommer du til friområdet Peisaren med en nydelig strand, badebrygge, grillplasser, bord og benker og sandvolleyballbane. Her må du ta en pause og nyte det flotte området rundt deg.

 

Turen videre fortsetter nordover langs Vassøy, med flott utsikt mot Tau og Strandalandet. Du runder Vassøy på nordspissen og padler sørvest med Davidsholmen på høyre side, før du når sørenden av Langøy.

 

Du krysser Langøysundet, her er det mye båttrafikk så vær oppmerksom, før du padler under brua mellom Bjørnøy og Roaldsøy og gjennom Skadesundet.

Fortsetter mot Kuvika på Hundvåg, følger land til du ser Pyntesundet og Sandvigå.

 

Turen er snaut 12 kilometer men kan utvides med en eller flere øyer, så langt du selv ønsker.

 

Det er stort sett skjermet hele turen, men det kan være litt eksponert i Vassøysundet.

 Vassøy Rundt

 


 

Ryfylke Rundt

 

Ryfyke er stort og et fantastisk flott område for padlere. Du kan velge mange ulike ruter, startsteder og overnattingssteder og du kan padle her i flere uker.

 

Her er en kort oppsummering av turen 8. - 10. juli 2016 og kart over padlerute og overnattingssteder.

Deltakere – 19 på det meste

 

Dag 1: Rennesøy – Rossøy - ca 7 kilometer

Start Rennesøy marina – padlet via Brimse og Talgje til Rossøy, teltplass i den lille vika før bryggeanlegget på Rossøy.

Flott teltmark men veldig vått i bakken, sett teltet i ytterkant eller på berget rundt.

Sett deg på berget og nyt solnedgangen – det anbefales

5 minutt å gå til toalettanlegget ved bryggene, her er det og stor mark med plass til veldig mange telt, griller m.m. men ganske mye folk i båtsesongen.

Kan og gå tur til Rossøyfjellet, ca 25 meter over havet.

 

Dag 2:  Rossøy – Eidsholmen/Ombo : ca 20 kilometer

Start Rossøy – padlet langs Fogn, mellom Byre og Buøya, til Børøyholmane og mellom Børøy og Herøy til Svansholmen. Utrolig idylllisk holme med flotte svaberg og flott skog i bakkant. Gå i land på innsiden mot Randøy

2 timer solpause før de første tok turen rundt Randøy(ca 25 kilometer)

 

Resten padlet  rett over til Eidsholmen på Ombo, et ganske langt strekk i motvind, ca 6 kilometer.

Nydelig teltplass på utsiden av Eidsholmen, fin strand og mange flotte teltplasser. Nyter solnedagen med Nord Hidle som nærmeste nabo

5 minutt å padle inn til Eidsssund på Ombo, bryggeanlegg, nærbutikk, toaletter og mulig å fylle vann.

 

Dag 3: Ombo – Rennesøy : ca 26 kilometer

Start Eidsholmen, innom Eidssund for nødvendige ærend som wc og vann. Kurs mot Nord-Hidle og Helgøy, før vi ved Nord Talgje krysset over til Høna på Finnøy. Padler langs Finnøy i motvind, til nydelig rasteplass i Sævheimsvågen.

Deretter følger vi land et kort stykke før vi padler rett over mot Hanasand, et langt motvindsstrekk men det går bra. Padler de siste kilomerne forbi Østhusvik til Rennesøy marina.

Her er det plass til å spyle kajakker, lave brygger og bilene som venter på oss

 

En nydelig tur, ta gjerne turen innom Vigsnesholmane i fint vær men vær obs på ferdselsforbud i hekkesesongen.

 

Det er flott å padle i Ryfylke, noen lange strekk og noen eksponerte områder krever årvåkenhet og trening i bruk av kart og kompass/gps. Mye båttrafikk til tider og det kan en del steder være vanskelig å finne gode overnattingssteder(kanskje spesielt ved Sjernarøyene).

 

Ryfylke rundt kart

 

 


 

 

 

Lysefjorden

 

Lysefjorden er mektig, nesten magisk og innbyr til flott padling i fantastisk natur. Værforholdene skifter fort, så her skal du ha stor respekt for området du padler i, falllvinder kan fort vippe deg rundt og det er mange steder svært vanskelig å komme i land.

 

Stupbratte fjellsider, fossefall, Fantahålå samt Preikestolen og Kjerag sett fra sjøen og 

gode muligheter  for å se både sel, geiter og fallskjermhoppere på turen.

 

Klubbens årlige tur til Lysefjorden gjennomføres etter denne planen:

 

Dag 1 - Start fra Lauvik, over Høgsfjorden, under Lysefjordbrua og til Dørvika. Dette er ca 8 kilometer. I Dørvika er det toalett, strand og god plass til å sette opp telt eller hengekøye. Vanligvis er det ferskvann i bekken og det er ofte mye mygg/knott, så ta gjerne med myggnetting. Det er bilvei til Dørvika, hvis du vil starte her.

 

Dag 2 - Fra Dørvika, via Fantahålå, Preikestolen og eventuelt Flørli, før en går i land på Håheller. Store områder og gode plass til telt, ca 25 kilometer å padle. Songesand kan være en fin plass å spise lunsj denne dagen. Gode muligheter for å dusje i fossene  underveis

 

Dag 3 - Fra Håheller til Lysebotn, ca 8 kilometer, under Kjerag og via Geitaneset. Fra Lysebotn kan du i sommerhalvåret ta med kajakken på ferja i retur til Lauvik, eller padle tilbake.

 

Sjekk værmeldingene nøye før turen og vær forberedt på å padle flere timer uten mulighet til å komme i land.


Oversikt Lysefjorden

 


 

Tingholmen er en idyllisk øy som ligger omtrent ved starten på Høgsfjorden, rett utenfor Vier, og er godt tilrettelagt med store teltområder, brygge og strand, toalett, gapahuk og grillplasser. Du finner mange flotte teltplasser hvis du beveger deg litt rundt i terrenget og det er mange gode muligheter for hengekøye og andre kreative overnattingsvarianter.

 

Kajakken tar du lettest på land i stranda på sørsiden, men ta gjerne turen rundt hele holmen. Du finner og en flott strand på andre siden.

 

Du kan lese mer om historien om Tingholmen her: Om Tingholmen - fra Stavanger Aftenblad

 

Du kan padle mange ulike ruter til Tingholmen og kan velge etter vær og vind hvor du starter. Den korteste varianten er fra Vier(obs - dårlig med parkeringsplasser), og da er du framme etter ca 10 minutters padling.

 

Starter du fra Sandvigå kan du f.eks padle via Pyntesundet, Vassøy, Lindøy, Hellesøy(nordsiden), Kalvøy, over til Store Teistholmen, Lille Teistholmen, Brattholmen og til Tingholmen. Dette er en tur på ca 10 - 11 kilometer og er stort godt skjermet.

Returen kan du f.eks legge via Brattholmen, Uskekalven, langs Usken, over til Marøy, under bybrua og til Sandvigå, ca 10 - 11 kilometer og da har du en flott rundttur.

 

Tingholmen

 


 

Start fra Tananger havn, det er god parkeringsplass og fint å sette ut kajakken ved gjestehavna rett forbi Hummeren hotell. Her kan du og spyle kajakken når du kommer i land. Dette er en tur for de flotte dagene på sjøen, det er tøffe forhold når en kommer ut fra Tananger og det er få muligheter til retrett, så her skal du vite hva du holder på med.

 

Langs Melingsholmen og rett over Risavika(vær obs på båttrafikk) og via sørspissen på Flatholmen. Her er det fint å gå i land i en lun vik og du kan vurdere forholdene og sjekke for båttrafikk før du evt bestemmer deg for å fortsette.

 

Over til Rott er det et stykke, gå på sørsiden av øya og du vil finne flotte områder langs land, med noen små holmer og skjær for de som liker  å utforske dette. Draget i sjøen er vanligvis betydelig kraftigere enn lengre inne og du merker at du er på vei ut mot havet.

Nær du runder vestligste punktet, passerer du i et sund der det ofte kan komme ganske kraftig sjø , så vær oppmerksom på dette. Du runder og padler inn til den svært skjermede havna på Rott, der du finner en liten strand for å trekke opp kajakken. 50 meter oppe langs veien, bak en steingard,  finner du "Smilehålå" som er en flott plass for kaffipause(eller grilling).

 

Rott er den største øya i Sola kommune og har i dag en fastboende familie og mange fritidseiendommer. Øya har en lang historie, les gjerne mer om dette her: Les mer om Rott her

 

Retur går fra havna og ut på nordsiden og da ser du Tananger og Flatholmen i det fjerne. Turen går igjen via Flatholmen, ta gjerne en tur i land og se på det flotte fyret her. Det er enklest å komme i land i vika helt i sør.

 

Videre inn i Risavika og til havna, der du kan spyle kajakken før du eventuelt avslutter med en kopp kaffi på Hummeren hotell.

 

Turen er ca 15 kilometer lang og anbefales kun for erfarne padlere

 

Rundt Rott

 


 

Start fra klubbhuset i Sandvigå og du kan velge flere ulike retninger. Denne gangen la vi turen over til Pyntesundet, padlet gjennom Skadesundet og over til Langøy. Deretter ut til Klovningane og krysset over via Kuppholmen, og tok en fortjent rast på Vågholmen på Austre Åmøy. Her finner du og et stort helleristningsfelt, som er verdt å se nærmere på. Les mer om helleristninger på Åmøy her: Helleristninger på Åmøy

 

Deretter padlet vi langs land på Åmøy, et flatt og åpent landskap, før vi dreier i retning Line. På Line er det tilrettelagt for båter, med brygger, toalett, grillplasser, lekeplass og en flott strand å gå i land med kajakk. Videre padlet vi forbi Grønland, ut Hagasundet og Boknasundet, og deretter langs land rundt Bru. Masse flotte steder og utforske her, spesielt i fint vær, og etter å ha rundet Bru, krysset vi Byfjorden i reting Harestad/Grødem. Du kan og padle rett over til Tungenes og følge Byfjorden innover, eller fortsette rundt Bru og legge kursen via Kjeøya og Persholmen.

 

Vær obs på båttrafikk når du krysser fjorden. Turen er ca 28 kilometer og med nordlig vind kan du få flotte surf inn Byfjorden.

 

Rundt Bru